Evoluția Bitcoin la sfârșitul lui ianuarie

 A mai trecut o săptămână fără evoluții spectaculoase ale pieței cripto. Bitcoin își continuă evoluția în interiorul canalului descendent iar pe termen scurt nu se întrevăd evoluții spectaculoase.

Comunicatul FED, prin reprezentantul lor, Jerome Powell, n-a adus nimic spectaculos sau surprinzător. Toți se așteptau la o majorare a ratei dobânzii de referință, lucru care nu s-a întâmplat, dar am fost avertizați că va urma, probabil undeva prin martie (sau chiar mai repede). Am aflat însă, că piața muncii e beton, economia duduie iar tiparnița de dolari își reduce activitatea, lucruri care n-au luat prin surprindere investitorii. A exista oarece volatilitate înainte și după comunicat, însă piețele și-au urmat cursul nestingherite.

Mulți consideră, că Bitcoin s-ar corela de ceva vreme cu indicele S&P 500 sau DXY, chiar țin cont de evoluția acestora în luarea deciziei. Sunt de părere că Bitcoin nu depinde de evoluția S&P 500, ci evoluează în tandem cu acesta datorită actualei conjuncturi economice. DXY trebuie luat ca referință doar din perspectiva întăriri sau slăbirii dolarului în raport cu alte valute și nicidecum nu trebuie să ne raportăm la amplitudinea acestuia.

Să vedem însă ce s-a întâmplat în ultimele zile, de la ultimul raport CoT. Observăm o ușoară creștere a interesului (OI), aflându-ne însă în continuare pe o pantă descendentă a acestuia față de valorile înregistrate de la ultimul ATH. Volumul a fluctuat toată săptămâna, culminând cu o scădere consistentă în ultima zi de tranzacționare. Raportându-ne la aceste date, OI, volum și curs, nu putem trage o concluzie clară cu privire la o viitoare evoluție a cursului BTC.

Aruncând o privire asupra ultimului raport CoT pe categorii de traderi, observăm o orientare clară, bullish, a instituționalilor. Aceștia și-au redus expunerea short în timp ce și-au crescut-o pe cea long, acumulând noi contracte. Acest lucru ne dă speranțe pe termen mediu sau lung. Este un lucru îmbucurător, dacă ne gândim că-n ultima perioadă a scăzut foarte mult interesul acestora față de Bitcoin. Hedge fondurile, în schimb, au mai degrabă un sentiment mai bearish, crescându-și mai consistent expunerea short decât cea long. Nu este însă o orientare clară.

BTC Traders report


Din punct de vedere al investitorului cu putere financiară mare, care cunoaște cel mai bine activul țintă, observăm o orientare clar bearish a comercialilor, aceștia expunându-se puternic short în timp ce și-au redus pozițiile long. Micile hedge fonduri și asset manageri, însă, par mai optimiști, așteptându-se mai degrabă la o creștere a pieței în perioada imediat următoare.

BTC Legacy report

Interesul pentru contractele MICRO futures este și-n această săptămână redus.

Nici de această dată nu mă aștept la o evoluție surprinzătoare a cursului, cu toate că nu m-ar mira o revenire spectaculoasă. După cum am mai spus la începutul articolului, încă evoluăm în interiorul canalului descendent, evoluție care probabil va continua în următoarele zile. În ultima săptămână am asistat înă la creșterea volumului, care încet-încet s-a temperat, dar și a volatilității, care de asemenea s-a temperat. Cursul a crescut ușor față de minimele săptămânii însă nu suficient.

BTC volume & volatility


Piața alts, prin reprezentantul ei cel mai de seamă, Ether, nu ajută deloc. Ether pare mai degrabă interesant din perspectiva short-ului pentru marii actori din piață. Instituționalii dar și hedge fondurile sunt puternic bearish pe ETH.

ETH Traders report

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu