Maker vs. Taker

 Pe exchange-uri, fie ele spot sau de derivate, activează așa numiții market makeri, a căror responsabilitate este să asigure lichiditatea. Nu intru în amănunte ca să descriu diversele tipuri de market makeri, fiindcă nu ăsta este scopul articolului. Pe scurt, acești market makeri sunt responsabili de prețurile BID/ASK, sursa lor principală de venit fiind spread-ul (diferența ASK-BID).

O altă categorie de participanți pe exchange o reprezintă maker-ii și taker-ii. Maker sunt cei care asigura la rândul lor lichiditatea prin plasarea limit orderelor iar taker sunt cei care iau lichiditatea din piață prin plasarea market orderelor. Market orderele au cea mai mare prioritate și sunt executate imediat, la cel mai bun preț disponibil în piață în momentul plasării sale.

Deoarece maker-ul asigură lichiditatea ("face" piața prin plasarea unei oferte, asigurând lichiditatea), el beneficiază de fee-uri mai mici, în timp ce taker-ul "se bucură" de fee-uri mai mari (ia oferta din piață).

Ok, până acum am văzut că un maker beneficiază de fee-uri mai mici decât un taker. Să vedem acum cum putem plasa un ordin ca maker sau ca taker și ce opțiuni avem. Ca taker e simplu, prin plasarea unui market order. Vom vedea însă că și un limit order poate să acționeze ca un taker în anumite condiții. Ca maker e la fel de simplu, prin plasarea unui limit order. În cazul unui limit order avem însă două posibilități de plasare a ordinului: Post Only și Allow Taker. Ce presupune fiecare din cele două opțiuni vom vedea în cele ce urmează.

Un limit order se execută de regulă în mai mulți pași, pe bucăți (depinde de dimensiune), până se acoperă întreaga sumă. Spre exemplu, dacă se plasează un limit order mai mare dar încă nu există un market order sau limit order în registrul de ordine (order book), care să-l acopere în totalitate, se va acoperi doar o parte iar restul va fi acoperit de alte ordere disponibile în registru.

Mai jos se poate vedea structura unui ordin pe platforma de tranzacționare CoinbasePro.

Fereastra plasare ordin pe CoinbasePro

Apăsând pe Advanced, se va afișa opțiunea de execuție a ordinului, cu cele două opțiuni Post Only și Allow Taker.

Fereastra plasare ordin cu opțiunea Advanced

Să vedem acum ce implicații au cele două opțiuni, Post Only (only maker) si Allow Taker (taker and/or maker).
Post Only se asigură că ordinul este plasat în registrul de ordine și este executat percepându-se doar maker fee-uri. Dacă nu se poate asigura această condiție, ordinul nu poate fi plasat.
Allow Taker permite ca ordinul, în funcție de preț, să se execute instantaneu, ca market order cu fee-urile aferenta, sau ca maker. Dacă registrul de ordine nu permite execuția în totalitate a ordinului, atunci prima parte a sa e executată ca market order ținându-se cont de valoarea limitei iar restul se plasează în registrul de ordine și se execută ca maker.
Să considerăm următorul registru de ordine din figura de mai jos (ordine care pleacă de la 46157 și până spre 46165). Plasarea unui limit order pe 5 BTC la prețul de 46200 ca Allow Taker presupune că ordinul va "mânca" din registru toate ordinele până în 46200 care acoperă cantitatea de 5 BTC și le va executa ca taker, cu fee-urile aferente. Dacă registrul nu conține suficiente ordine până în 46200 care să ne acopere în totalitate ordinul nostru, atunci ce mai rămâne neexecutat din ordin va fi plasat ca maker în registrul de ordine și executat cu fee-uri reduse, aferente maker.

Registrul de ordine (order book)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu