ETF pe CME BTC futures

 După cum știți deja, Proshares, unul din ce mai mari administratori de ETF-uri, a reușit să obțină autorizarea listării pe Nasdaq a primului ETF cu activ suport contractele futures pe un index BTC de pe CME. Listarea s-a bucurat de un real succes. Dar ce implicații ar putea avea asupra cursului spot? Pentru a putea răspunde la această întrebare, să vedem mai întâi ce este un ETF, cum este structurat și ce sunt contractele futures pe un index BTC, după care putem trage o concluzie. Părerile analiștilor financiari sunt împărțite în legătura cu factorul benefic pe care l-ar putea aduce aceste listări.

Ce este un ETF?

ETF (Exchange Traded Fund), după cum îi spune și numele, este un fond tranzacționat la bursă, ca orice alt activ, fie el o acțiune, index sau marfă. Un ETF poate avea în componența sa acțiuni, indecși, mărfuri, chiar sectoare sau industrii sau combinații ale celor enunțate. Există chiar o formă de ETF numită Inverse ETF, care speculează scăderile unor active, etc.

Ca formă de organizare, ETF-urile sunt împărțite în ETF-uri active și pasive. Cele pasive urmăresc evoluția unui/unor activ/active și implică costuri de administrare mai mici (expense ratio), în timp ce cele active nu se rezumă doar la tracking, ci iau parte la tranzacționarea pe bursă, speculând creșterile și scăderile activelor din componență.

Printre avantajele ETF-urilor amintim costurile mai reduse de administrare dar și lichiditatea mai mare datorată tranzacționării acestora la bursă.

Structura unui ETF

Un ETF are în spate patru entități distincte, organizate sub forma unor companii, scopul acestor entități fiind să elimine riscul manipulării indexului ETF (acțiunea ETF). Aceste entități sunt următoarele: administratorul de fond (fund manager), custodele (deținătorul) activelor suport (custodian), administratorul indexului ETF (index admin) și agentul procesator al indexului (calculation agent).

Fiecare din entitățile amintite sunt organizate sub formă de societăți distincte. Administratorul de fond este răspunzător cu vânzarea și cumpărarea de unități de fond (acțiuni aka. index ETF). Custodele are în componența sa activele suport (acțiuni, indecși, contracte futures pe mărfuri, etc.) în timp ce administratorul indexului stabilește ponderea fiecărui activ din componența indexului ETF. În final, procesatorul indexului, calculează valoarea acestuia pe baza datelor comunicate de administratorul indexului și custodele activelor suport. Toate aceste patru entități iți împart costurile de administrare ale ETF-ului.

Să vedem acum cum se generează și răscumpără unitățile de fond (indexul/acțiunea).

Cum se generează și răscumpără acțiunea/indexul ETF?

Procesul de generare de unități de fond poartă numere de creation în timp ce cel de răscumpărare a acestora este cunoscut ca redemption. Administratorul de fond nu vinde sau cumpără direct pe bursa aceste unități de fond ci prin intermediul unui așa numit participant autorizat sau mai simplu AP (authorized participant), care reprezintă interfața dintre ETF și bursă.

Când ETF-ul vrea să genereze noi unități de fond (acțiuni ETF care să fie cotate pe bursă), deleagă AP să cumpere de pe bursă activele din componența indexului ETF pe care le transferă mai apoi ETF-ului (prin vânzare directă la același preț sau prin alt acord între părți), primind în schimb unități de fond (acțiuni ETF) pe care le poate vinde în profit mai apoi pe bursă.

Pe bursă prin tranzacționare se poate întâmpla ca suma activelor din componența ETF să fie mai mică decât valoarea acelor active deținute de către ETF și rezultată în urma ultimei achiziții a cestor active. Această diferență poartă numele de premiu sau se spune că ETF-ul este tranzacționat la premiu. Procesul invers, când prețul acțiunii ETF este mai mic decât suma cumulată a activelor din componența sa, poarta numele de tranzacționare cu discount.

Să vedem un mic exemplu. Considerăm că un ETF are în componența sa activele A, B și C, în valoare totală de 1000$, astfel generându-se o acțiune ETF cu indicativul bursier xABC cotată pe bursă la prețul de 1000$. În urma tranzacționării pe bursă, activele A, B și C ajung la o valoare cumulată de 1040$ în timp ce xABC este cotat la 1050$. Atunci se spune ca xABC este tranzacționat la un premiu de 10$.

În acest moment intervine AP, care arbitrează în scopul echilibrării prețului ETF, astfel aducându-l înapoi la valoare nominală a activelor din componență. Cum se realizează acesta? Prin același mecanism de generare de noi acțiuni ETF. Dacă ne raportăm la exemplul de mai sus, AP cumpără de pe bursă activele A, B și C la prețul cumulat de 1040$, pe care le transferă ETF-ului, primind în schimb xABC în valoare de 1050$, pe care-l vinde pe bursă la 1050$, făcând profit. Prin vânzarea noilor acțiuni xABC crește numărul acestora din piață și implicit scade valoarea lor, ajungându-se astfel, prin repetarea acestei forme de arbitraj la echilibrarea cursului xABC de pe bursă și suma activelor din componența ETF-ului (vezi custodian).

Procesul de răscumpărare de unități de fond (acțiuni ETF) poartă numele de redemption și implică cumpărarea de către AP a unităților de fond de pe bursă, transferarea lor către ETF, primind în schimb activele din componența indexului ETF, pe care le poate vinde mai apoi în câștig pe bursă. De asemenea se poate întâmpla ca-n momentul răscumpărării, unitatea de fond să se tranzacționeze la discount. În acest caz, AP arbitrează din nou cumpărând de pe bursă acțiuni ETF, pe care le transferă ETF-ului, primind în schimb acțiunile din componența indexului ETF, pe care le poate vinde mai apoi pe bursă. Astfel, scade numărul de acțiuni ETF din piață, lucru care duce la creșterea prețului iar prin repetarea operațiunii ajungându-se la echilibrarea al prețului acțiunii ETF cu prețul cumulat al activelor din componența ETF, deținute de acesta.

Am văzut ce este ETF-ul, cum e structurat și cum se pot genera sau răscumpăra noi unități de fond (acțiuni ETF). Următorul pas este să aflăm ce sunt contractele futures cu activ suport index BTC, cotate pe bursa CME (Chicago Mercantile Exchange).

Contracte futures pe index BTC cotate pe CME

Din cauza reglementării stricte de pe bursele americane, nu pot fi încă emise produse pe baza BTC. Interesul în BTC fiind mare însă, s-au dezvoltat contracte futures cu activ suport un index BTC, cu decontul nu în BTC (cash/financially settled), ci în moneda fiduciara, ș.a dolar. Deci, la scadență, deținătorul unui astfel de contract nu primește BTC, ci diferența de preț în dolari dintre cursul la scadență și cursul achiziționării contractului futures.

Indexul BTC care stă la baza contractului este format dintr-o medie ponderată a prețurilor spot de pe cinci exchange-uri spot, ș.a. Coinbase, Kraken, Bitstamp, Gemini și itBit.

Singura modalitate prin care instituțiile nord americane au acces la Bitcoin este prin aceste contracte futures de pe CME. Instituțiile cu diverse sucursale în afara SUA sau mari investitori recurg la diferite forme de hedging folosindu-se de aceste contracte, astfel, ei mișcând cursul BTC pe diferite piețe spot. Aceste acțiuni generează volatilitate și fluctuații mari de preț pe piețele spot. Deci, se poate trage concluzia că, chiar dacă aceste produse derivate nu au în spate BTC "fizic", indirect influențează prețul.

ETF pe contractele futures CME pe index BTC

Popularitatea de care se bucura BTC odată cu trecerea timpului, dar și oportunitățile de realizare de profit, a făcut ca tot mai mulți administratori de ETF-uri să se orienteze către un ETF bazat pe BTC. Până în momentul de față nu s-a reușit decăt acreditarea unor ETF-uri care au ca activ suport contractele futures de pe CME, care sunt cash settled. Până la acreditarea unui produs care să aibă în spate BTC "fizic" o să mai treacă o vreme. Nu voi dezvolta subiectul în acest articol.

Primul ETF pe contracte futures CME, produs al administratorului de ETF-uri Proshares, s-a bucurat de un real succes. Acest ETF s-a tranzacționat pe Nasdaq și a contribuit din plin la creșterea interesului (OI) contractelor futures de pe CME dar și implicit a volatilității din piață. Alte șapte ETF-uri, printre care Van Eck (?), așteaptă acreditarea SEC.

Aceste ETF-uri, chiar dacă nu au BTC în spate, ci doar un produs derivat, permit instituționalilor americani, printre care fonduri mutuale și de pensii, bănci, etc., să investească indirect în BTC. Există temerea, întemeiată de altfel, că aceste produse vor duce la crearea unei bule speculative, care nu ar fi benefică BTC. Creșterea volatilității și implicit a fluctuațiilor de curs, va face și mai dificilă o viitoare acreditare de către SEC a unui ETF cu activ suport BTC direct sau a unui produs derivat, fie el futures sau options, cu livrare fizică de BTC.

Ca o concluzie generală, nu cred că aceste produse vor ușura procesul de acreditare a unor produse care au BTC fizic în spate dar vor avea probabil un rol major la realizarea unor noi ATH-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu