Care e treaba cu futures astea?

Chiar așa, care e treaba cu futures astea? M-am hotărât să scriu acest articol după ce am avut surpriza să constat că nu prea se înțelege cum funcționează contractele futures. Am asistat la o dezbatere cu tentă conspirativă, în care se promova ideea că piața futures e manipulată deoarece noile emisiuni de contracte futures vin la prețuri peste piața spot.

Păi e normal ca prețul futures a unui nou contract futures să fie peste prețul spot, fiindcă acel preț reflectă un preț în viitor, pe care investitorul este dispus să-l plătească acum pentru un asset pe care-l poate dobândi în viitor. În plus, prețul contractului futures reflectă și așa numitele carry costs. Ce sunt aceste carry costs? Imaginați-vă un produs precum petrolul sau aurul. Prin achiziționarea unui contract futures vă declarați disponibilitatea de a achiziționa un asset la un anumit termen în viitor (contract la termen). Să presupunem că acel asset este petrolul. Până la expirarea contractului, acel petrol este depozitat în condiții speciale, care implică costuri. Pe perioada depozitării, petrolul este asigurat în caz de vreun accident. Acea asigurare implică la rândul ei costuri. La achiziționarea contractului nu este plătită suma totală, ci doar o marjă, suma totală urmând sa fie achitată în urma decontării finale (settlement, mai multe despre settlement găsiți în articolul Contracte Futures). Aceasta implică costuri de oportunitate. Toate aceste costuri se numesc carry costs și se regăsesc în prețul contractului futures.

Prețul unui nou contract futures este dat de o formulă, care ia în calcul carry costs dar și timpul până la expirarea contractului și nu în ultimul rând prețul spot/index. Acel preț va suferi modificări în momentul cotării pe un exchange datorită cererii și ofertei dar și a factorilor enunțați mai devreme, aceștia modificându-se tot timpul, până în momentul expirării. Diferența dintre prețul contractului futures și prețul spot este cunoscută sub numele de primă. Acea primă scade de regulă pe măsură ce ne apropiem de scadență, deoarece costurile de depozitare, asigurare și oportunitate se reduc odată cu numărul de zile până la expirare. Teoretic, în momentul expirării, prima devine zero deoarece cele două cursuri, futures și spot, devin egale. Practic, nu e chiar așa, diferența doar tinzând la zero, lucru datorat cererii și ofertei (ultimele tentative de trading de pe exchange) dinaintea expirării.

Această stare naturală în care se află un contract futures (prețul futures este peste prețul spot) poartă numele de contango. Se poate întâmpla ca la un moment dat, prețul contractului futures să ajungă sub prețul spot, stare numită backwardation. În orice caz, piață în backwardation are întotdeauna tendința să intre din nou în contango.

Piața futures în contango


Piața futures în contango și backwardation

De ce se ajunge uneori la backwardation și care sunt cauzele, precum și implicațiile (sentiment bulish sau bearish), vom vedea în cele ce urmează.

Piața futures nu stă mult în backwardation. Backwardation apare de regulă când cererea unui asset de depășește net oferta. Spre exemplu, în cazul unui asset precum petrolul, dacă izbucnește un război în orientul mijlociu, care face imposibilă livrarea petrolului spre țările dezvoltate, atunci crește prețul spot al petrolului și se așteaptă ca-n viitor acesta să revină la normal, adică să scadă ușor. Această așteptare de revenire în viitor a prețului face ca prețul curent al contractului futures să scadă până sub prețul spot sau mai bine zis, acesta nu crește proporțional cu creșterea prețului spot (prețul futures curent reprezintă prețul care se așteaptă pe piața spot la scadența contractului futures). Ei bine, pe piața petrolului, backwardation reprezintă un sentiment bearish pe termen mediu-lung deoarece traderii de petrol se așteaptă ca-n viitor (scadența contractului), prețul spot al petrolului să fie același cu prețul actual al contractului futures, adică mai mic decât prețul spot actual. Mai pe scurt, se așteaptă o scădere a prețului spot, în prezent fiind prea mare.
De asemenea, se mai spune că o piață este în backwardation când contractele cu scadență mai îndepărtată se tranzacționează la un preț mai mic decât cele cu scadență mai apropiată. Cauzele sunt aceleași cu cele expuse mai sus.

Care sunt implicațiile backwardation-ului pentru un asset precum Bitcoin? Aici, lucrurile stau un pic altfel, deoarece în cazul Bitcoin nu se pune problema supply-ului, ca-n cazul petrolului sau a altor mărfuri, contractele futures pe Bitcoin fiind decontate (settlement) în cash. Backwardation-ul pe piața futures Bitcoin apare cel mai adesea datorită investitorilor instituționali, care recurg la arbitrajul de tip Cash & Carry. Această formă de arbitraj presupune short-area assetului pe o piață futures în timp ce se acumulează acel asset pe o piață spot. Acest lucru creează o presiune de vânzare pe piața futures, ca să ducă prețul contactului cât mai jos la scadență. Deci, în final, și pe Bitcoin backwardation-ul imprimă un sentiment bearish pe termen mediu-lung, cu toate că din alte considerente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu