Evoluția Bitcoin la sfârșitul lui septembrie

Asta spuneam în dimineața zilei de vineri:

Mă tem că azi vor mai urma ceva mișcări. Expiră futures și options.

Așa s-a și întâmplat dar nu a reprezentat o surpriză, fiindcă era de așteptat. Doar vineri au expirat contracte trimestriale pe anumite piețe, printre cele lunare de pe altele. Volatilitate mare și-a spus cuvântul iar BTC s-a dus la vale.

Dacă aruncăm un ochi la poziționarea celor mai importanți actori din piață, nu ne mai mirăm, ei fiind orientați bearish. Să aruncăm acum un ochi pe ultimul raport CoT, ca să ne facem o idee cam ce ar putea urma în următoarea perioadă.

Începem, ca de obicei, cu raportul CoT Legacy pe contractele futures BTC clasice, după care ne vom uita la contractele MICRO, tot mai populare și printre marii investitori/speculanți.

BTC Legacy report

Se observă o creștere interesului (OI) dar și a numărului de long-uri peste cel al short-urilor pe partea non-comercialilor, însă nu e clar dacă sunt implicate hedge fond-urile sau alte entități. Urmează să aflăm. Până aici am spune că totul e bine, vedem însă o orientare bearish a comercialilor. Nu este motiv să intrăm în panică, fiindcă știm deja că aceștia investesc pe perioade mai lungi.

Să aruncăm acum o privire peste raportul pe categorii de traderi, cu ținta pe hedge fonduri, care știm că au o pondere foarte mare în evoluția cursului BTC pe perioade mai scurte, de zile până la câteva săptămâni.

BTC Traders report

De această dată, se observă că instituționalii sunt neutri în timp ce hedge fondurile sunt orientate clar bearish (au deschis de două ori mai multe short-uri decât long-uri). Ei bine, acum nu ne mai miră mișcarea de vineri a BTC.

Dar parcă imaginea de ansamblu nu e încă clară până nu aruncăm un ochi și pe contractele MICRO futures, acestea crescând în popularitate.

BTC MICRO Traders report

Observaăm că instituționalii și-au redus long-urile fără a se atinge însă de short-uri, în timp ce hedge fondurile și-au redus substanțial long-urile în timp ce au deschis noi poziții short, orientare clar bearish. Acum nu mai avem îndoieli cu privire la căderea cursului BTC de vineri.

Săptămâna care vine ne putem aștept la o continuare a deprecierii cursului BTC până sub 37000 $, ajungând chiar spre 33000 $.

Într-un scenariu bullish am putea vedea un retracement de pe la 38300 $ și o creștere, într-o primă fază, până spre 44000 $ iar mai apoi 50000 $.

Haideți să aruncăm o privire peste noile contracte futures de pe Binance, cu scadență în decembrie.

Binance BTC futures overview

Observăm ca noile contracte futures de pe Binance au un preț cu aproape 700 $ peste cursul spot. Este un lucru bun dacă e să ne uităm la vechile contracte futures, care au plecat cu un decalaj de curs mult mai mic. Experiența ultimei jumătăți de an ne arata că acest decalaj crește în primele două luni, după care începe să scadă până la valori care tind spre zero. Vineri, s-a ajuns la câteva ore înainte de expirarea contractelor chiar la valori negative, piața BTC futures intrând în backwardation (cursul futures sub cursul spot) pentru scurt timp, iar mai apoi in severe contango (cursul futures foarte mult peste cursul spot), revenind în contango în momentul expirării. În momentul de față, piata futures se afla în starea sa naturală. contango.

Din perspectiva arbitrajului, merită să aruncăm o privire din când în când peste cursul futures.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu