Strategii dinamice de ieșire dintr-un trade

În orice trade, strategia de ieșire din trade (Exit) reprezintă un factor esențial în reușita trade-ului. În același timp, reprezintă și cea mai mare bătaie de cap pentru trader. De ce spun asta? În timp ce strategia de intrare este total sub controlul traderului, el decizând când să intre în piață, exit-ul este decis în mare măsură de evoluția pieței. În plus, așteptările nerealiste ale unor traderi îi fac pe aceștia să aleagă o strategie defectuoasa.

Rezumându-ne la o singură frază, intrăm într-un trade în condițiile impuse de noi, însă ieșim în condițiile impuse de piață.

În concluzie, avem nevoie de o strategie de ieșire (Exit) realistă.

O strategie de exit ține cont de următoarele:

  1. Stop Loss inițial
  2. Trailing Stop Loss (mutat automat de platformă mai sus sau jos, în funcție de tipul poziției luate (long sau short), pentru reducerea riscului și a ne proteja la break-even
  3. Protejarea profiturilor nerealizate (potențiale profituri dacă am lua în calcul închiderea poziției)

1. Stop Loss inițial

Dintre strategiile de Stop Loss inițial amintim:
  • plasarea Stop Loss inițial la câțiva multipli (2, 3 sau chiar mai mare) de ATR (Average True Range)
  • plasarea Stop Loss în zona unor pivoți
  • plasarea Stop Loss sub (long) sau deasupra (short) unor nivele de suport evidente (a se lua în calcul și liniile de trend)
  • plasarea Stop Loss aproape de lowest-low-ul (long) sau highest-high-ul (short) ultimelor X zile
  • plasarea Stop Loss sub sau deasupra unor medii mobile (21, 30 pe spot sau mai rapide pe futures sau perpetual futures)

2. Trailing Stop Loss

Pe măsură ce trade-ul devine profitabil, Trailing Stop Loss este mutat mai sus sau jos, în funcție de tipul poziției luate (long sau short), astfel reducându-se riscul.

3. Protejarea profiturilor nerealizate

Protejarea profiturilor nerealizate se realizează prin ieșirea parțială sau totală dintr-un trade (Take profit), pe măsură ce cursul a ajuns în zona profitabilă nouă. Ieșirea parțială se face procentual, în funcție de suma investită. De exemplu, când profitul nerealizat atins o valoare de 30% din suma investită, îl marcăm (Vânzarea a 30% din suma investită, care este egala cu profitul nerealizat).
O altă modalitate de protejare a profiturilor nerealizate constă în ieșirea parțială, când s-a atins un multiplu de ATR (indicatorul de volatilitate Average True Range) sau când s-a atins dublul riscului inițial asumat înainte de intrarea în poziție.
În momentul în care profitul nerealizat devine tot mai mare, este recomandat să nu se aștepte până cursul ia o altă turnură și să se ajungă astfel, ca profitul să se diminueze. Pe măsură ce acesta crește iar indicatorul RSI (Relative Strength Index), de pildă, atinge o valoare de peste 70%, e momentul să ne facem gânduri să ieșim parțial din poziție (marcare parțială, Take Profit).


Acum, chiar dacă urmăm cele expuse mai sus, tot pot apărea probleme, în special datorită volatilității. Una din probleme o reprezintă plasarea Stop Loss prea aproape de curs. Altă problemă care poate apărea, constă în mutarea Stop Loss (trailing) prea departe de curs. În primul caz, datorită unei potențiale creșteri de volatilitate, se poate activa Stop Loss-ul. În al doilea caz, dacă volatilitatea scade mult, se poate ajunge ca Stop Loss-ul să se activeze prea târziu, reducându-ne astfel din profit.

Este o practică foarte uzuală, mai ales printre traderii aflați la început de drum, să se plaseze Stop Loss sau Take Profit (marcarea profitului) la % din cursul curent. Această practică este una păguboasă, deoarece nu ține cont de volatilitatea diverselor active sau chiar modificările dramatice de volatilitate din cadrul aceluiași activ.

În graficul de mai jos, observăm o zonă cu volatilitate mică, cu candele scurte, și una cu volatilitate ridicată, cu candele lungi. Dacă am folosi un Stop Loss bazat pe procent din valoarea de intrare în poziție, acesta ar tinde să nu se execute în zona cu volatilitate mică iar în zona cu volatilitate mare ar avea mari șanse să se execute chiar când nu ne-am dori acest lucru. Vom vedea mai încolo un exemplu pe grafic.

Curs BTC cu zone de volatilitate mică și ridicată


Stop Loss și Take Profit dinamice

Care ar fi alternativa unui Stop Loss sau Take Profit calculate în procente? Dacă volatilitatea are un rol atât de mare în plasarea Stop Loss sau Take Profit, atunci avem nevoie de o metodă de plasare a acestora, care să țină cont de volatilitate. O asemenea metodă exista și se folosește de un indicator de volatilitate, cum ar fi ATR (Average True Range), pe care îl găsim pe mai toate platformele care conțin indicatori. Se plasează Stop Loss sau Take Profit la un multiplu de ATR. De regulă se folosesc valori întregi din intervalul [2, 4] ale multiplului.

Deci, se afișează ATR sub graficul cursului, se citește valoare curentă a ATR din momentul în care se dorește plasarea ordinului, valoare care se multiplică cu multiplicatorul ales, să spunem 2 pentru Stop Loss și 4 pentru Take Profit, și se plasează ordinul. Stop Loss se plasează la valoarea rezultată din valoarea de intrare în poziție din care s-a extras valoarea obținută prin multiplicarea ATR cu 2. Take Profit se plasează la valoarea rezultată din valoarea de intrare în poziție la care s-a adăugat valoarea ATR multiplicată cu 4.

Să vedem acum un exemplu practic de Stop Loss și Take Profit pe graficul cursului Bitcoin, renumit pentru volatilitatea sa.

ATR based Stop Loss & Take Profit

În următorul exemplu, expunem un Stop Loss bazat pe ATR și unul bazat pe procent din prețul de intrare. Observăm că-n cazul celui bazat pe ATR nu se ajunge la execuția acestuia. În cazul Stop Loss-ului bazat pe procent, s-a ales să se seteze când cursul scade cu 5% din valoarea la intrarea în trade. Se observă că acesta din urmă s-a executat în timp ce cursul a crescut continuu în următoarele zile. Neținând cont de volatilitatea ridicată a activului, trade-ul a eșuat.

ATR and % based Stop Loss

Chandelier Exit

Chandelier Exit reprezintă o metodă de Trailing Stop dinamic, care derivă din strategia expusă mai sus. Chandelier Exit constituie o rafinare a strategiei dinamice prezentată mai sus, folosind de regula un multiplicator de 3 pe ATR dar aplicat highest high-ului (long) sau lowest-low-ului (short) intervalului de interes (numărul de candele pe care se aplică Chandelier Exit). Stop Loss-ul se mută în sus (long) odată cu noul highest-high sau în jos (short) odată cu noul lowest-low.
Chandelier Exit pe un interval de interes de 21 candele

În imaginea de mai sus, exit-urile unor poziții long sunt afișate în culoarea roz iar cele ale unor poziții short în verde deschis. Acest indicator este asemănător cu Parabolic SAR, care la rându-i poate fi folosit într-o strategie de exit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu