Operațiunile OTC cu criptomonede

Tranzacționarea OTC


Tranzacționarea OTC se referă la tranzacționarea așa-numitelor tranzacții "over-the-counter" (extrabursiere) gestionate direct între doi participanți la piață, fără ca o bursă să fie implicată ca intermediar.

Tranzacțiile OTC pot fi făcute pentru o varietate de produse financiare, indiferent dacă sunt mărfuri, stocuri, instrumente derivate sau criptomonede. Spre deosebire de tranzacționarea la o bursă, tranzacțiile OTC nu se desfășoară într-o locație centrală, ci sunt gestionate printr-un intermediar (holding sau trade desk) care mediază între părți. Tranzacțiile OTC nu sunt reglementate. Cu toate acestea, participanții nu trebuie neapărat să intre în contact direct între ei, de multe ori activitatea respectivă OTC se desfășoară prin intermediul brokerilor.

Așa-numitele "birouri OTC" (OTC trading desk) sunt la rândul lor platforme de tranzacționare care servesc ca punct de contact pentru astfel de tranzacții. În mare parte, aici sunt oferite titluri care din diferite motive nu sunt listate la bursele obișnuite.

Deși acest tip de tranzacționare implică anumite riscuri, cum ar fi riscul de contrapartidă (counterparty risc), există și oportunități care nu sunt disponibile pe burselor reglementate. În consecință, tranzacțiile OTC devin din ce în ce mai populare, indiferent dacă sunt investitori, comercianți sau companii.

De asemenea, în criptosferă, birourile OTC devin din ce în ce mai mult o alternativă, în special pentru investitorii care doresc să vândă cantități mari de monede iar în același timp să rămână anonimi, cum ar fi minerii sau investitorii instituționali. Între timp, acum există mulți investitori care doresc să tranzacționeze criptomonede direct, fără a se baza pe un exchange.

Pe piețele de criptomonede, tranzacțiile OTC sunt facilitate de brokerii OTC care negociază direct cu cumpărătorul și vânzătorul. Diferența principală dintre un trade pe un exchange clasic și un trade OTC constă în anonimatul furnizat de birou OTC. Birourile OTC nu oferă order book public care să includă toate tranzacțiile, ceea ce permite ca volumele mari să fie mutate în liniște, fără pericolul de a perturba piețele. Din acest motiv, exchange-urile OTC din domeniul criptomonedelor se bucură o reală popularitate, motiv pentru care și exchange-uri precum Coinbase, Binance sau Circle și-au deschids propriile birouri OTC.

Se estimează că tranzacțiile OTC au acum volume de tranzacționare zilnice mai mari decât exchange-urile cripto. De exemplu, se estimează că piețele OTC au tranzacționat între 250 de milioane și 30 de miliarde de dolari pe zi în aprilie 2018 (Bloomberg), comparativ cu 12-15 miliarde de dolari pe exchange-urile clasice de cripto.


Beneficiarii tranzacționării OTC


Dintre beneficiari amintim minerii, care își vând monedele câștigate prin tranzacții OTC, inclusiv hedge fonduri (fonduri speculative), investitorii mari dar, broker-dealeri reglementați dar si alte exchange-uri care au birouri OTC.

În octombrie 2018, biroul OTC Cumberland a dezvăluit că cea mai intensă activitate pe platforma sa este în timpul programului de lucru din Asia și se pare că este vorba despre minerii asiatici, cum ar fi Bitmain sau BTC.com, care își vând monedele prin tranzacții OTC.

Alți beneficiari sunt investitorii mari, furnizorii de servicii de plată și hedge fonduri, care promovează comercializarea în masă a industriei cripto și preferă să tranzacționeze în afara exchange-urilor clasice. Aceast lucru este confirmat de faptul că multe companii cripto mari, inclusiv Coinbase, Huobi sau Bithumb, și-au adaptat propriile birouri OTC special pentru investitorii instituționali.

Deci, oricine dorește să vândă volume mari de criptomonede fără a fi supus unor restricții specifice reprezintă un potențial beneficiar al tranzacționării OTC.

Presupunând că se dorește vânzarea unei cantități mai mari de monede, acumulate în fazele incipiente ale cripto, exchange-urile cripto oferind o lichiditate insuficientă, se recomandă tranzacționarea OTC, care asigură și lipsa efectelor secundare pe piață. De exemplu, vânzarea unei cantități mari de criptomonede ar putea avea în mod inevitabil un impact asupra prețului pieței. Cu toate acestea, întrucât tranzacțiile OTC nu apar în order book, acest lucru nu afectează prețul.


Sumele minime de intrare pentru tranzacționarea OTC


Birourile OTC pentru investitorii mari solicită de obicei sume mari de intrare, dar există și platforme de tranzacționare mai mici care acordă acces chiar și la sume mai mici.

Principalele platforme de tranzacționare vizează în cele din urmă investitori mari. Biroul OTC al exchange-urile Bittrex și Poloniex solicită investiții minime de cel puțin 250.000 de dolari pe tranzacție, în timp ce Binance pleacă de la suma minimă de 20 BTC. Platforma de tranzacționare Coinbase (Prime) s-a orientat doar pe investitorii instituționali.

Există furnizori mai mici și camere de chat speciale, care tratează subiectul mai lejer. Changelly, spre exemplu, a lansat un serviciu OTC care a stabilit nivelul minim de intrare la doar 10 BTC. La rândul său, serviciul de mesagerie Telegram oferă camere de chat separate, unde cumpărătorii și vânzătorii se pot reuni pentru tranzacțiile OTC fără a avea o sumă minimă.

În orice caz, este recomandabil a se utiliza birourile OTC ale principalelor exchange-uri cripto. Cu toate acestea, dacă se preferă anonimatul și confidențialitatea, se merge către platforme mai mici.

Înainte de a intra în tranzacționare OTC, mai întâi ar trebui să luați în considerare ce informații sunteți dispus să dezvăluiți. Pe platformele mici, pe de altă parte, este mai ușor și mai puțin complicat să intri în tranzacționare OTC. De exemplu, pe Changelly, trebuie furnizată doar o adresă de e-mail validă și un nume de utilizator al serviciului de mesagerie pentru a accesa biroul OTC.

Indiferent dacă se tranzacționează printr-un broker sau direct cu contrapartidă, taxarea va fi separată pentru fiecare tranzacție. O astfel de taxă de tranzacționare poate fi stabilită sau dependentă de volumul tranzacției.

Pentru platformele de tranzacționare OTC, trebuie să luați în considerare și securitatea și custodia acestora. Se recomandă ase verifica dacă o platformă oferă beneficii de asigurare investitorilor.

Alte birouri OTC ar mai fi Altonomy, Blockfills, Circle, CMT Digital, DVChain, Genesis, Hehmeyer, Octagon Strategies, QCP Capital, Tilde, Wyre, iTBit, HiveEx și XBTO.


Riscurile tranzacționării OTC


Tranzacțiile OTC, ca și în cazul tuturor celorlalte forme de tranzacționare, sunt expose riscurilor de fraudă. În consecință, investitorii ar trebui să fie pe deplin conștienți de cum și cu cine tranzacționează.

În special, sumele totale de tranzacționare pot fi uneori foarte suspecte. Piețele OTC sunt adesea deosebit de active după hacking-ul unui exchange cripto.

Mulți investitori prin OTC nu utilizează servicii de custodie fiabile, ceea ce crește riscul de neplată.

Însa, principalul risc de tranzacționare OTC implică decontarea (clearing, compensare) sau riscul de contrapartidă. La un exchange centralizat, fondurile sunt deținute de acesta și distribuite cumpărătorului și vânzătorului, odată executată o tranzacție. Astfel, exchange-ul este singurul responsabil pentru transferul de fonduri, în timp ce birourile OTC facilitează adesea schimbul direct de monedă între un cumpărător și un vânzător. Sarcina brokerului OTC este de a verifica identitatea și fiabilitatea părților care tranzacționează. Cu toate acestea, mulți brokeri OTC utilizează conturi terțe pentru a servi drept intermediari pentru a reduce riscul operațional.

Foarte adesea, pentru a se limita riscul de contrapartidă, se recurge la așa numitul margining. Margining-ul consta în deschiderea a unui cont de marjă de ambele părți ale tranzacției și mutarea de fonduri dintr-un cont în celălalt, în funcție de evoluția cursului pe diverse exchange-uri, arbitrul (responsabil cu operațiile de marjă) fiind brokerul OTC. Această operațiune derivă din tranzacăionarea contractelor futures (marja inițială și variabilă). O altă formă de limitare a riscului de contrapartidă o reprezintă netting-ul.

Un alt risc al tranzacțiilor OTC implică legalitatea plăților transfrontaliere. Transferurile OTC trebuie să fie supuse KYC pentru a fi finalizate. Astfel, există adesea probleme multi-jurisdicționale între cumpărători și vânzători.


Realizarea unei operațiuni OTC


O operațiune OTC constă în una sau mai multe tranzacții OTC realizate în perioade diferite, chiar pe piețe diferite. Efectele operațiunii OTC se văd în schimb într-o singură zi, când tranzacția finală devine publică (validarea în blockchain a blocului care o conține) iar piețele o iau razna din cauza reacției precipitate a investitorilor.

După cum am mai afirmat, o operațiune OTC are loc prin contact direct între vânzător și cumpărător, intermediat inițial de biroul OTC, sau prin arbitrajul părților de către brokerul OTC (reprezentantul biroului OTC). În ambele cazuri, biroul OTC va încasa un comisionde la ambele părți.

În cazul operațiunilor prin arbitraj, biroul OTC asigură margining-ul, deschizând conturi de marjă pentru ambele partide. Foarte adesea, brokerul OTC se ocupă de cumpărarea/vânzarea unei cantități mari de monedă prin formarea mai multor pachete pe care le aruncă în piață în mai multe zile diferite, pentru a nu genera dezechilibre în piață. Deoarece o tranzacție Bitcoin suportă mai multe intrări și ieșiri, după ce s-au realizat vânzarea/cumpărarea tuturor pachetelor, se vor vira criptomonedele la o singura adresă Bitcoin, și anume adresa clientului final (cumpărătorul). În cazul vânzătorului de criptomonede, acesta va trimite sume prestabilite la diferite adrese de la care brokerul OTC va realiza operațiuni de vânzare pe diverse canale, chiar și exchange-uri clasice de criptomonede.

Datorită acestei segmentări a sumei tranzacționate, este aproape imposibil de urmărit o operațiune OTC. Odată încheiată operațiunea OTC, ea devine publică și vizibilă pe piețe, investitorii reacționând precipitat, fie cumpărând masiv monedă, fie vânzând, astfel prețul luând-o puternic într-o direcție, generând astfel o volatilitate foarte mare într-un interval scurt de timp, ajungându-se astfel la lichidări masive de poziții pe piețele de derivate.


P.S. În jurul datei de 9 Decembrie 2019 a avut loc se pare o operațiune OTC de tip Cross Currency Swap pe exchange-ul Binance între o entitate necunoscută, aparent din India, și exchange-ul amintit jucând rolul de delegat, care a afectat puternic cursul criptomonedei Matic. Exchange-ul n-a recunoscut public operațiunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu