Evoluția Bitcoin la expirarea CME futures din iulie

A mai trecut o săptămână și-n același timp au mai expirat o serie de contracte futures și options pe CME. Evoluția din zilele astea a pieței BTC a fost oarecum previzibilă încă de acum două săptămâni, când am remarcat pentru prima oară într-o perioadă de timp că a crescut interesul hedge fondurilor pentru BTC. Ulterior, prin explozia interesului, doar s-a confirmat ce avea să vină. Știu, formularea e bizară, însă era de așteptat ca hedge fondurile să ducă o activitate intensă pe spot, ca să facă cursul CME futures BTC să crescă cât mai mult înainte scadența contratelor.

Înainte să vedem ce s-a întâmplat zilele astea, va trebui să explicăm cum funcționează anumite instrumente CME. În cazul contratelor futures, trebuie menționat doar faptul, că decontul (settlement) se face în monedă fiduciară (cash settled). Opțiunile în schimb, au decontul fizic, cu livrare a contractului futures. Deci, când se exercită o opțiune, vânzătorul opțiunii livrează cumpărătorului un contract futures, care la rândul său expiră iar cumpărătorul va beneficia de diferența de curs.

Să vedem acum ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. În ultimele două săptămâni a fost activitate mare pe futures - despre care am mai scris pe blog - lucru care a făcut să crească cursul. Ce s-a văzut în ultimele zile e specific apropierii de perioada de expirare a futures de pe CME. Hedge fondurile au cumpărat intens pe spot, ca să ducă prețul în sus, astfel să iasă bine pe futures. Pe CME s-au achiziționat multe opțiuni LONG CALL cu settlement pe contrate futures. Acestea au expirat în bani (in the money), lucru care a făcut, ca cumpărătorii să primescă la exercitare contractele futures de la vânzători, contracte care au expirat pe plus datorită "activității" hedge fond-urilor pe piețele spot. În plus, vânzătorii de opțiuni care n-au deținut contracte futures au fost nevoiți să achiziționeze contracte futures înainte de expirare, ca sa-si poată onora partea lor din contract, astfel prețul a crescut și mai mult.

Ok, acum că am văzut care a fost cauza creșterii din ultima vreme, să vedem cum stăm acum și ce s-ar putea întâmpla în următoarea săptămână.

Dacă ne uităm la ultimul raport CoT, care conține date din ultima săptămână de dinainte de scadență, observăm o scădere cam pe toate fronturile, excepție făcând doar comercialii pe partea de long, unde s-a înregistrat o creștere, dar și retail-ul. Non-comercialii și-au redus semnificativ expunerea atât pe long cât și pe short, pe long reducera fiind semnificativă. Interesul, deasemenea a scăzut, chiar dacă ne aflam cu câteva zile înaintea scadenței. A se ține cont că ponderea comercialilor în aritmetica contractelor futures în cazul Bitcoin este net inferioară celei în cazul altor marfuri, cum ar fi cerealele, metalele sau petrolul.

CME BTC Legacy report

Dacă aruncăm acum un ochi pe raportul legat de categorii de traderi, observăm o reducere semnificativă a pozițiilor long și short, însă accentul fiind pe long, ceea ce ne duce cu gându la o poziționare bearish. Hedge fondurile și-au redus expunerea pe long și short semnificativ, însă orientarea lor este evident bearish, având ca. 45% expunere mai mare pe short. Se mai observă din ambele rapoarte o creștere semnificativă (ATH-ul ultimelor luni) o spread-urilor (hedging, expectativă).

CME BTC Traders report


Din punct de vedere tehnic, ne situăm în zone 41500$, zonă cu o rezistență puternică (41-42k). Având în vedere cele expuse mai sus, pentru ca cursul să crească în continuare este necesar să se consolideze peste rezistență. Asta înseamnă, să crească peste 42k, să urce ușor, să revină în suport, de unde să respingă și să o ia în sus. Alt scenariu, din punctul meu de vedere, mai probabil pentru săptămâna viitoare, este o mișcare laterală cu o ușoară orientare crescătoare sau chiar scădere în zonă sau sub 39k.

Canalul 29/30k - 40/41/42k rămâne în continuare valid, atât timp cât nu se consolidează cursul deasupra sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu