Evoluția Bitcoin la mijlocul lui octombrie

Am asistat în aceste zile la o creștere destul de spectaculoasă a BTC, peste 60k. Uitându-ne la datele din ultimul raport CoT, nici nu e de mirare. Se observă o creștere mare, cum n-am mai avut de multă vreme, a OI dar și suplimentarea comercialilor dar și a non-comercialilor a expunerii pe long și short, cam în aceeași proporție. Având în vedere faptul că aceste poziții s-au luat până marți și constituie sursa acestor creșteri a BTC, putem afirma că cele două entități au operat pe piețele spot, achiziționând mari cantități de BTC iar pozițiile de pe CME futures reprezentând doar o asigurare a activității lor pe spot (hedging).

BTC Legacy report

Și din raportul pe categorii de traderi, observăm o poziționare clară bullish a instituționalilor, printr-o expunere mai mare pe long și reducerea expunerii pe short. În schimb, hedge fondurile fiind oarecum bearish spre neutru. Țineți cont însă de cele afirmate mai devreme despre hedging-ul pozițiilor pe spot.

BTC Traders report

Pe contractele MICRO futures, situația e oarecum identică.

Uitându-ne la curs, observăm că BTC evoluează in interiorul unui canal ascendent destul de bine conturat, atât pe time frame de o zi cât și de o oră.

BTC pe TF de o zi

Care ar fi un posibil scenariu pe termen mediu în cazul BTC?
Un posibil suport mai mare este în jurul a 53000 $, dar nu cred să mai vedem prea curând cursul în acea zonă.  O primă rezistență majoră l-ar constitui vechiul ATH, adică zona din jurul 65000 $. Istoricul cursului BTC ne face însă să punem la îndoială rezistența aceasta, deoarece niciodată în ultimii ani, cursul nu a picat dintr-un vechi ATH, ci l-a străpuns spre un nou ATH. Acest lucru mă face să cred că și de această dată, dacă ajunge cursul spre actualul ATH, îl va străpunge fără prea mari probleme și va intra în price discovery. Dar până acolo, țineți cont că volatilitatea e în creștere, ceea ce poate să genereze surprize în evoluția cursului (pullback de câteva mii de $).

Surprinzător, pe ETH atât instituționalii cât și hedge fondurile sunt bullish, dar pe un OI în scădere.

ETH Traders report

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu