DXY (US Dollar Index)

DXY Reprezintă un index care exprimă raportul dintre dolarul american și un coș de monede. DXY constituie o medie geometrică ponderată, formată din următoarele perechi de monede în raport cu dolarul american: EUR (pondere 57.6%), Yen japonez JPY (13.6%), Lira sterlina GBP (11.9%), Dolarul canadian CAD (9.1%), Coroana suedeza SEK (4.2%) și Francul elvețian CHF (3.6%). Indicele crește când dolarul se apreciază în raport cu monedele enumerate și scade când raportul se depreciază.

Acest index s-a născut odată cu acordul de la Bretton Woods în 1973. Pentru cei care nu știu, în urma acestui acord, aurul a încetat să mai fie considerat etalon pentru diverse monede și în special pentru USD.

DXY este folosit în special de traderii Forex în evaluarea pozițiilor, mai ales pe perechile monedelor menționate cu dolarul. Doar a se folosi de valoarea acestui index nu este suficient, ci trebuie evaluat și contextul macroeconomic.

De asemenea, acest index este folosit de traderii de mărfuri (commodities), pentru care prețul dolarului reprezintă un factor foarte important.

Nu în ultimul rând, traderii de acțiuni se folosesc de acest index pentru a analiza fundamental mai corect o companie, aceasta exportându-și de exemplu produsele sau cumpărând materia primă cu dolari.

Traderii de indecși folosesc indexul DXY, luând poziții short, pentru a-și proteja pozițiile luate pe perechi de monede (hedging).

În spațiul cripto au apărut voci care leagă evoluția BTC de DXY, folosindu-se de un fals argument, precum că totul sau majoritatea, mărfuri, indecși, acțiuni, etc., se raportează la dolar iar BTC ar fi invers corelat cu DXY. Ok, de acord, însă dacă e așa, ce sens mai are raportarea BTC la DXY? De ce nu raportăm BTC doar la dolar, cum se întâmplă de fapt? Dacă acceptăm argumentul, că BTC s-ar corela invers cu DXY, ar trebui să acceptăm și că BTC e direct corelat cu EUR sau altă monedă din componența DXY. Corect?

Tot legat de această corelare, bineînțeles se pot găsi corelări între BTC și DXY atât timp cât dolarul, față de care se raportează BTC, intră în componența DXY. Dar problema este că aceste corelări sunt fie prea timpurii, fie întârziate, însă nicidecum nu reprezintă un indicator pe termen scurt sau intraday, ci doar pe termen mai lung. În niciun caz un trader experimentat nu ia poziție pe BTC în funcție de valoarea DXY, ci în funcție de evoluția dolarului și de raportul acestuia cu BTC. Ar putea lua în calcul DXY dar doar atunci când ia poziții de lunga durată, de la 5-6 luni în sus. Evoluția dolarului și implicit a DXY ține mult de conjunctura macroeconomică iar Bitcoin, într-o oarecare măsura, și el.

În imaginea de mai jos se vede clar că-n anumite perioade s-au corelat direct iar în altele invers.

Evoluția BTC vs. DXY

P.S. la scurt timp după ce am scris articolul, m-am mai documentat și am dat peste următorul articol, scris în aceeași notă cu al meu dar mai elaborat: https://ecoinometrics.substack.com/p/ecoinometrics-dollar-strength?utm_medium=email&utm_campaign=cta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu