Cronica unei listări pe DEX

 Pornind de la primele două articole despre DEX și AMM (Automated Market Maker și arbitrajul pe DEX și Joaca cu slippage pe DEX), să vedem ce se poate întâmpla în cazul unei listări pe DEX și cum influențează boții prețul la listare. Recomand parcurgerea celor două articole înainte de a continua cu acest articol.

Ce se poate constata din precedentele articole, este faptul ca orice swap de monede pe DEX aduce după sine și un slippage iar dimensiunea acestui slippage este direct proporțională cu cantitatea de monedă care face scopul swap-ului. Cu cât tranzacționăm o cantitate mai mare de monedă, cu atât mai mare e slippage-ul.

Vom exemplifica, pornind tot de la exemplele din articolele precedente, și vom presupune că moneda ABC va fi listată pe un anumit DEX la valoarea de 1.4 USDC. Presupunem existența unui Liquidity Pool cu perechea ABC-USDC. Considerând că-n LP avem 10M ABC, rezultă că vom avea și alte 14M USDC. Deci, un total de 28M$.

Ne mai amintim cu toții formula care stă la baza algoritmului AMM, X*Y=K și forma extinsă (α - Δα)*(β + Δβ)=K.

  • α: cantitate monedă α
  • β: cantitate monedă β
  • Δα: cantitate monedă extrasă din LP
  • Δβ: cantitate monedă introdusă în LP
Plecând de la cele enunțate mai sus, rezultă K = 10M*14M, adică 140T (trilioane).

În momentul începerii listării unei monede, cei mai avantajați participanți în piață sunt boții, fiindcă aceștia pot interoga exchange-ul, astfel încât să plaseze printre primii, dacă nu chiar primii, ordinele de swap. Acest lucru duce la o explozie a prețului datorată efectului de slippage. Creșterea prețului poate fi exponențială, după care urmează o scădere aproape la fel de abruptă, în final, panta descreșterii devenind mai lină, până se ajunge la o saturație. Micii investitori, care au plasat ordine cu slippage foarte mare (peste 10%) vor ajunge să achiziționeze monede la preț foarte mare, în final fiind nemulțumiți.
Boții au și avantajul de a-și calcula un slippage în funcție de suma plasată în swap, lucru pe care micii investitori nu îl au.

Să vedem acum o simulare de listare, plecând de la exemplul de mai sus. Să presupunem ca primele ordine de swap care se execută în momentul listării sunt realizate de micii investitori prin boți care plasează ordine mici. Acești mici investitori au reușit să plaseze ordine în valoare totală de 10K USDC pentru a achiziționa ABC. Acest volum de 10K duce slippage-ul la 0.07%, valoare decentă, iar paritatea cu cere s-au realizat operațiunile de swap ajunge până la 1.401 ABC-USDC, valoare de asemenea decentă.
În urma acestor operațiuni, componența LP arată astfel:
  • 14.010.000 USDC (14M USDC + 10K USDC)
  • 9.992.862 ABC (10M ABC - 7137,75 ABC)
Acum intră în joc câțiva mari investitori, prin boți, care plasează ordine de swap din USDC în ABC în valoare de 2M USDC. Aceste ordine se vor realiza cu un slippage de până în aprox. 14% (v. formulă). Din toți boții, cel mai avantajat este cel care a reușit plasarea ordinului de swap primul. Investitorii celorlalți boți sunt convinși că și ei vor avea de câștigat deoarece în urma lor mai sunt câteva mii de mici investitori care au plasat ordine alegând un slippage mare, de peste 30-40%. Lor nu le rămâne decât să aștepte cu răbdare ca prețul să crească suficient, astfel încât să treacă de break-even, ca să plaseze un nou ordin de swap, din ABC în USDC de această dată.


Evoluția cursului în momentul listării pe DEX

Se observă din imaginea de mai sus, că primele ordine de swap sunt cele plasate de boți, indiferent de cantitate/volum, printre care se mai pot infiltra și ordine ale micilor investitori, după care vine grosul, micii investitori cu ordine mici. Aceștia din urmă vor trage ponoasele, fie neexecutându-li-se ordinele fiindcă au setat slippage mic (sub 15%), fie li se execută la prețuri prea mari fiindcă, din necunoaștere, au setat slippage prea mare (peste 30%).

În final, rămâne la latitudinea noastră să decidem ce slippage folosim dacă vrem să participăm la lansarea unei monede pe un DEX. Dacă ținem morțiș să acumulăm o monedă, indiferent la ce preț, putem folosi un slippage mare, de peste 10%. Dacă însă, nu suntem dispuși să plătim un preț mare pe o monedă, ajunge să setăm un slippage de cel mult 5%. După stabilizarea prețului, ajunge alegerea unui slippage de cel mult 1% (valoare și așa prea mare), în funcție de cantitatea tranzacționată.
Este esențial ca la o listare pe DEX să plasăm ordinul de swap în primul minut după lansare, dacă vrem să prindem un preț cât mai bun, și nu uitați, slippage-ul setat joacă un rol esențial în derularea ostilităților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu